vrijdag 11 november 2011

Armistice

11 november, Sint Maarten, langs de deuren met een lampion en zingen voor
snoepjes. Begin van carnaval, groot verkleedfeest in het dorpshuis en de officiƫle opening door de raad van 11. Najaarskermis in de stad, vroeger de gelegenheid om een partner te vinden buiten je dorp. Armistice, de herdenking van de wapenstilstand op 11 november 1918 van WO I. Hier genoemd La grande guerre (de grote oorlog). Het loopt allemaal door elkaar in mijn emigrantenhoofd. Het belangrijkste was vanochtend even de Armistice. In ieder dorp of stad is er om 11 uur een optocht naar het monument van de doden, of, zoals in Saint Pol, naar de militaire begraafplaats. De vaandeldragers gaan voorop.Dat zijn oud-strijders. Inmiddels meestal van de Algerijnse oorlog. De fanfare zorgt voor gepaste begeleiding. De optocht startte op het kerkplein, waar de najaarskermis staat


en liep door het oudste deel van Saint pol omhoog naar Le mont waar vroeger het kasteel stond, en waar o.a. de militaire begraafplaats is.


Uit de zusterstad Hebden Bridge was een bus vol Engelsen gekomen om een krans van poppy’s te leggen bij het Britse monument.


De optocht werd door de stad lopend afgerond. Lopen over de hoofdweg, de route national 41. Het verkeer werd stil gelegd.Ik heb niet alles gelopen, want deze Hollander had haar fiets mee. Nog even in de rij bij de bakker voor een broodje en weer door het mistige herfstweer terug getrapt naar Gauchin. Houtje op het kacheltje en met een borduurtje onder de loeplamp. Wie doet me wat.

“Sint Maarten, Sint Maarten is jarig vandaag, nu branden de lichtjes dat zien wij zo graag!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten