zaterdag 31 december 2011

Kerstcadeau

Sinds deze zomer heeft Jeroen er een nieuwe hobby bij. Samen  met Arno kocht hij een metaaldetector. Zijn neef Wessel kwam met vriend Martin en oom Wessel een weekend bij ons voor een kleine cursus. Twee dagen met wat kleine vondsten. Nu het visseizoen echt ten einde is er meer tijd om te “pieperen”. (de detector maakt het geluid van een badeendje) Ook zijn de koeien weer op stal, dus laten we de honden weer achter in het land uit. Jeroen tegenwoordig dus gewapend met de metaaldetector. De grootste vondsten tot nu toe: tientallen hoefijzers, uit verschillende periodes. Totdat ik hem zaterdag, door het raam, zeer opgewonden, mijn naam hoorde roepen. Hij heeft een middeleeuwse munt gevonden in het land van Sue, van de boerderij aan de overkant. Een fantastische munt, bijna gaaf. Er is wat zilver van de randjes “afgesnoept”, maar verder is alles redelijk zichtbaar.
Je gelooft het bijna niet, want we hebben zoiets natuurlijk nooit eerder in onze handen gehad. Zoals Jeroen het zei: De afbeelding is er één zoals een kind hem zou tekenen als je vraagt een middeleeuwse munt te maken. Een ridder te paard met opgeheven zwaard. Via het internet vond ik de volgende gegevens:

Graafschap Henegouwen
Muntheer: Margaretha II van Constantinopel
Gravin van Vlaanderen 1244 -1278 en
Gravin van Henegouwen 1244 -1280.
Muntplaats: Valenciennes
2/3 RUITER GROOT (z.j. 1244-80, type 4 laatste type)
(z.j. 1244-80, type 4 laatste type)
Ag; Massa: 2.60 gram
Ø muntplaatje : ca 24 mm.
Stempelstand: 2.
Literatuur: Chalon 13-9; Lucas: 39; Vanhoudt G 435


Voorzijde: Volledig geharnaste ridder in maliënkolder, kleed en pothelm en in rechterhand getrokken zwaard. De ridder is te paard ment met linkerhand en optrekkend naar rechts. Het paard draagt een dekkleed en een pluim op het hoofd. Alles binneneen cirkel van streepjes de voorhoeven op de rand, de achterbenen en staart door de rand tot in het omschrift.
Omschrift: ”+ MONETA.VALENCE NENSIS”, in middeleeuwse letters.
Keerzijde: Kort kruis, met tussen armen een wassende maan. Alles binnen een cirkel van streepjes
Dubbel omschrift, binnen: ” + *SIGNVM*CRCSIS*”, in middeleeuwse letters, buiten: ” + MARGARETA.COMITISSA”, zonder initiaalteken.
Iedere tekst is omgeven door een cirkel van streepjes


Ik kreeg de munt van Jeroen. Het was 24 december dus zie ik het als een kerstcadeau. Het vogelhuis is dus van zijn 1e plaats van mooiste kerstcadeau ooit gestoten.

1 opmerking: