woensdag 12 november 2014

Tabak

Van onze woning, een voormalige watermolen, zijn door de jaren heen ansichtkaarten gemaakt. We hebben al 15 verschillend kaarten gekregen en gekocht. De foto van dit blog is er één van. De meeste zijn van het wiel, de barrage en de rivier. Maar we hebben ook 2 kaarten van de binnenplaats. Deze is genomen vanaf de brug langs de voorgevel.

 

Wij zijn van mening dat wat daar aan de gevel hangt( boven de hoofden van de 2 mannen) tabak is dat hangt te drogen.  

 

Velen verbouwden destijds hun eigen tabak.

 

Saint Pol sur Ternoise was bekend om zijn goede tabak. Al in de 18e eeuw werd er ook commercieel tabak geteeld. Eind 19e eeuw werd er een groot opslagmagazijn gebouwd. Dit gebouwd werd verwoest tijdens de 2e wereldoorlog.

 

Lang geleden zijn Jeroen en ik gestopt met roken. Jeroen lust nog wel een sigaar zo af en toe. We hebben nog wel vrienden die tabak roken. Voor die vrienden kreeg Jeroen van een Franse kennis wat, door hem geteelde, bossen tabaksbladeren. Dit is er één van:

 

Maar ja, hoe verwerk je zoiets. Vroeger zag je dat natuurlijk van kinds af aan gedaan worden en al doende leert men. Een buurvrouw vertelde dat zij als kind voor haar vader de tabak moest verwerken. Jeroen is wat gaan experimenteren.

 

 

En dan moet je natuurlijk ook even keuren.

 

Het oordeel: Erg lekker, puur natuur! Ik maakte me nog even zorgen of de bladeren misschien niet goed schoon waren…..misschien was dat niet zo gezond…. Totdat Jeroen moest lachen en ook ik me weer herinnerde dat tabak in ieder geval nooit gezond is. Maar deze dus wel lekker en minder slecht dan al die met chemische stoffen versneden stokjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten